Untitled Document
Snabbfakta:
Namn: Per Jimmie Åkesson
Född: 17 maj 1979
Bor: Sölvesborg
Sysselsättning: Partiordförande
Intressen: Politik, fotboll
Senaste bok: Flickan som lekte med elden, Stieg Larsson Se fler...
MSN Online Status Indicator E-post



Åkesson i media:
Untitled Document

Vänstersväng...
(TCO-tidningen, 8/4 2008)

Islamdebatt i DN...
(Dagens Nyheter, 26/2 2008)

Debatt med s...
(BLT, 6/2 2008)

Mäktig...
(Expressen, 1/11 2007)

Ett år efter valet...
(Kristianstadsbladet, 18/9 2007)

Utmanar Lundgren...
(GT, 19/5 2007)

Ett porträtt...
(Sydsvenskan, 22/4 2007)

Moraltestad i P3...
Betyg på moraltestet...

(P3 Christer, 13/2 2007)

Nej till muslimska lovdagar...
(TT, 24/10 2006)

Sd syns i mätningar...
(SVT, Rapport, 10/9 2006)

Åkesson mot Freivalds...
(P1, Studio Ett, 9/2 2006)

Se fler...

Jimmie Åkesson - en kort presentation

Jimmie Åkesson är sedan 2005 sverigedemokraternas partiordförande. Han föddes 1979 och är uppväxt i Sölvesborgs kommun där han sedan 1998 sitter i kommunfullmäktige. Sverigedemokrat har han varit sedan 1995, då han blev medlem i partiets ungdomssektion.  

- Som så många andra fastnade jag för SD:s invandringspolitik men det var nog framför allt partiets syn på EU som fick mig att fatta det definitiva beslutet. Jag sneglade först lite på moderaterna och var under en kort period medlem i moderat skolungdom. Det ska dock ses i ljuset av att de flesta av mina vänner fanns där – det handlade knappast om politisk övertygelse.  

I november 1995 var han med om att bilda en lokal SDU-förening, som snabbt blev en av de största och mest aktiva politiska ungdomsföreningarna i kommunen. Med det lades också grunden för kommunalvalet 1998, då Jimmie valdes in i kommunfullmäktige.  

- Det var naturligtvis stort och spännande att som 19-åring och sverigedemokrat ta plats i en folkvald församling – i synnerhet eftersom det handlade om något man själv varit med om att bygga upp från grunden. Samtidigt hade det förstås varit bra med någon mer erfaren att lära av och jag måste säga att jag avundas ungdomspolitikerna i de etablerade partierna för att de har den fördelen. Som sverigedemokrat har man hittills fått börja från noll, vilket varit nyttigt men oerhört kämpigt.  

I valet 2006 ökade sverigedemokraterna sitt stöd i Sölvesborgs kommun markant, då man gick från två till fem mandat i kommunfullmäktige och nästan tio procent av rösterna. Jimmie Åkesson blev den tredje mest kryssade politikern i kommunen.  

Efter valet 1998 var Jimmie med om att bilda sverigedemokratisk ungdom, där han först blev vice ordförande och ett par år senare förbundsordförande.  

- Problemet med att ha ett sånt uppdrag är att det alltid får stå tillbaka för arbetet inom moderpartiet. Inte minst var det så under min period, med något val nästan varje år. Det fanns så mycket man ville göra men aldrig fann tillräckligt med tid till.  

Arbetet inom partiets riksorganisation påbörjades 1997, då Jimmie valdes till suppleant i partistyrelsen. Sedan dess har han haft många olika uppdrag, bland annat inom partiets kommunikationsenhet där han sysslat med reklamtillverkning och presskontakter.  

- Jag inbillar mig att jag provat på det mesta som partiarbetet har att erbjuda. Förutom att jag ägnat mig åt rent kontorsarbete, som att klistra kuvert, limma medlemskort och kopiera papper, har jag också författat pressmeddelanden, tillverkat informationsmaterial och skrivit politiska program. Det har varit lärorikt att vara sverigedemokrat.  

När det gäller programarbete har Jimmie haft uppdraget som ordförande i partiets programkommission. Han var själv huvudförfattare till principprogrammet som antogs 2003 och till det demokratiprogram som klubbades under hösten 2004. Dessutom satte han samman valmanifestet 2002.  

- Politiskt är det väl framför allt ideologi och demokratifrågor som intresserar mig. De senaste decenniernas utveckling i Sverige är intressant att studera, särskilt i förhållande till andra länder. Det råder ingen tvekan om att det svenska samhället spårat ur i många avseenden.

Åren före tillträdet som partiordförande ägnade Jimmie sig mycket åt organisations- och valplaneringsarbete. Han var bland annat drivande i partiets centrala valplaneringsgrupp. I EU-valet 2004 var han dessutom ett av partiets toppnamn bakom Sten Andersson och gjorde sig känd som en flitig torgmötestalare. Nästan 1 000 personkryss blev det i ett EU-val där partiet tredubblade sitt stöd. Nu är han alltså partiordförande och ägnar en stor del av sin tid åt resande. Också de olika kommunpolitiska uppdragen tar mycket tid. Förutom uppdraget som gruppledare i Sölvesborgs kommunfullmäktige sitter han i kommunstyrelsen och på en stol i barn- och utbildningsnämnden. Dessutom är han ledamot i landstingsfullmäktige och i Region Blekinges styrelse.  

- Visst lägger jag för närvarande mycket tid på mina kommunpolitiska uppdrag, men det är ju också det enda sättet för mig att få erfarenhet från parlamentariskt arbete. Det är oerhört lärorik att sitta med i styrelser och beredningar. Hittills har jag inte haft några problem med att kombinera mina olika uppdrag, men jag kan tänka mig att partiledarrollen blir allt tyngre ju närmare valet vi kommer och då är det förstås den rollen jag kommer att prioritera högst.   

Perioden sedan valet 2006 har varit hektisk för hela partiet och kanske i synnerhet för Jimmie Åkesson, som deltagit i ett antal debatter och utfrågningar i såväl teve som radio. Partiets mediala genomslag har gjort att han klättrat som opinionsbildare och återfinns idag på plats 27 på DSM:s årliga topplista. Tidningen Fokus har placerat honom på plats 48 över svenskar med mest makt att förändra Sverige.